Η Ρωμαϊκή Έπαυλη στη Σκάλα

Home // Η Ρωμαϊκή Έπαυλη στη Σκάλα

Η Ρωμαϊκή Έπαυλη στη Σκάλα

Το 1956, τα ερείπια μιας ρωμαϊκής έπαυλης ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών. Η Ρωμαϊκή Έπαυλη βρίσκεται στην πολύ νότια πλευρά του νησιού και στα περίχωρα της Σκάλας και αξίζει να εξερευνηθεί εάν βρίσκεστε στην περιοχή. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια του 2ου αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ότι είναι ένα είδος αγροτικής έπαυλης. Έχουν διατηρηθεί έξι χώροι, τέσσερις από τους οποίους έχουν ψηφιδωτά δάπεδα, ενώ ο έκτος είναι μια υπαίθρια αυλή.

Η Ρωμαϊκή Έπαυλη βρίσκεται κοντά στο χωριό της Σκάλας, κοντά στην προκυμαία. Χτίστηκε το 2ο αιώνα μ.Χ., και υποτίθεται ότι καταστράφηκε σε πυρκαγιά κατά τη διάρκεια του 4ου αι. μ.Χ. Ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του αγροτικού (ρουστίκ) αρχοντικού. Μεταξύ των έξι χώρων που παραμένουν, τέσσερις από αυτούς έχουν κατακερματισμένες επιφάνειες δαπέδου και ο ένας είναι μια υπαίθρια αυλή.

Η κύρια είσοδος του κτιρίου είχε προσανατολισμό προς το νότο και υποτίθεται ότι η είσοδος γινόταν μέσω μιας ξύλινης γέφυρας, καθώς έτρεχε ένας χείμαρρος παράλληλα. Η διακόσμηση των κατακερματισμένων επιφανειών δαπέδου είναι ενδιαφέρουσα για τα σύνθετα γεωμετρικά και φυτικά μοτίβα και τις εικονικές παραστάσεις. Το κεντρικό τμήμα της κατακερματισμένης επιφάνειας δαπέδου στο διάδρομο, αναπαριστά το Φθόνο, με τη μορφή ενός νεαρού άνδρα που δέχεται επίθεση από τέσσερα άγρια ζώα.

Υπάρχει μια επιγραφή στο κάτω μέρος, η οποία αναφέρει τον Κράτερο ως καλλιτέχνη της επιφάνειας δαπέδου. Στην επιφάνεια δαπέδου του δεύτερου θαλάμου υπάρχει εικονογραφική παράσταση η οποία απεικονίζει μια τελετουργία θυσίας. Αναπαριστά δύο παιδιά που στέκονται με σεβασμό εκατέρωθεν ενός βωμού και τα ζώα προς θυσία. Στο κάτω μέρος, η επιγραφή αναφέρεται στο τελετουργικό της θυσίας και στους τιμώμενους θεούς. Τα δάπεδα στους άλλους δύο θαλάμους είναι διακοσμημένα με γεωμετρικά μοτίβα.

Ένας πρώιμος χριστιανικός ναός χτίστηκε στο ανατολικό τμήμα του τρίτου χώρου, ο οποίος καταστράφηκε σε πυρκαγιά. Το ρωμαϊκό αρχοντικό ήρθε στο φως το 1957, μετά τις ανασκαφές του Β. Καλλιπολίτη.

Leave a Review

Your email address will not be published.

Modal Header

Some text in the Modal Body