Μυκηναϊκό Νεκροταφείο Μαζαρακάτων

Μυκηναϊκό Νεκροταφείο Μαζαρακάτων

Το μεγάλο Μυκηναïκό νεκροταφείο (περίπου 1390-1060 π.Χ) στα Μαζαρακάτα, 500 μ.  νοτιοανατολικά του χωριού  ανακαλύφθηκε κατά τη διάνοιξη ενός δρόμου την περίοδο του De Bosset ως  τοποτηρητή της Κεφαλονιάς (1810-1814), κατά τη διάρκεια της αγγλικής κατοχής. Ο De Bosset, ο οποίος ήταν ελβετικής καταγωγής, ανέσκαψε αρχικά τον χώρο και μετέφερε μια σειρά αγγείων στο Μουσείο Neuchâtel στην Ελβετία  όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα.

Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα,  συνεχίστηκαν οι ανασκαφές από τον Κεφαλονίτη αρχαιολόγο Παναγιώτη Καββαδιά και από τον καθηγητή Σπυρίδωνα Μαρινάτο το 1951. Ανασκαφηκαν συνολικά 17 θαλαμωτοί τάφοι και ένας μεγάλος αριθμός μυκηναϊκών αγγείων και μικρών αντικειμένων αποκαλύφθηκαν, μερικά εκ των οποίων εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αργοστολίου και μια άλλη συλλογή στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Μέχρι σήμερα είναι το μεγαλύτερο μυκηναϊκό νεκροταφείο του νησιού με τους πιο αντιπροσωπευτικούς τάφους της μυκηναϊκής περιόδου σε ολόκληρη την περιοχή του Ιονίου. Οι τάφοι είναι υπόγειοι, λαξευμένοι στο φυσικό βράχο (ψαμμίτης) και σχηματίζονται από το διάδρομο, την είσοδο και τον θάλαμο. Οι διαστάσεις των θαλάμων ποικίλλουν, άλλες είναι μικρές (1,40 m x 1,90 m) με μερικές ταφές και άλλες μεγαλύτερες (5,50 m x 4,80 m) με περισσότερες ταφές.

Το νεκροταφείο βρίσκεται στο δρόμο από το Αργοστόλι προς την Πεσσάδα.

Leave a Review

Your email address will not be published.

Modal Header

Some text in the Modal Body