Κεφαλονιά Βοτανικός Κήπος

– Μεσογειακός Κήπος της Εδέμ

Ένας παλιός, εγκαταλελειμμένος ελαιώνας που μεταμορφώθηκε όμορφα σε έναν υπέροχο κήπο. Οι φυσικές ταράτσες και το μικρό φαράγγι, που γεμίζουν με άγρια ​​φυτά, δέντρα, ορειβάτες, θάμνους, βολβούς και βούρλα, είναι ένα φυσικό μεσογειακό περιβάλλον που φιλοξενεί την ομορφιά της ελληνικής φύσης που αναγεννήθηκε, προωθώντας τη μελέτη των φυτών σε μαθητές και ενήλικες σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον.

Η Cephalonia Botanica ιδρύθηκε το 1998 με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Φωκά-Κοσμετάτου. Ο αρχικός στόχος του έργου ήταν η ανάπτυξη μιας συλλογής ελληνικών φυτών για προβολή σε κατάσταση κήπου, με τους στόχους της εκπαίδευσης, της διατήρησης και της αναψυχής.

Η ανάγκη δημιουργίας ενός εκπαιδευτικού βοτανικού κήπου προέκυψε από το γεγονός ότι, αν και η Ελλάδα έχει την πλουσιότερη και ποικίλη χλωρίδα στην Ευρώπη, πολύ λίγοι βοτανικοί κήποι / ερευνητικά κέντρα βρίσκονται στη χώρα. Είναι επιτακτικό να μάθουμε πώς να διατηρούμε τους πληθυσμούς των φυτών και πώς να τις χρησιμοποιούμε στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Περπατήστε στα μονοπάτια των Κήπων ανάμεσα σε μια ποικιλία μεσογειακών φυτών, διασχίστε τη μικρή γέφυρα και φτάσετε στον ελαιώνα, όπου αναπτύσσονται πολλές σπάνιες άγριες ορχιδέες.

Παρουσιάζονται επίσης οι εκθέσεις «Η μελέτη των φυτών: Σύντομη ιστορία» και «Βότανα και οι χρήσεις τους».

Διασχίζοντας τον ελαιώνα, ανακαλύψτε μια μικρή τεχνητή λίμνη με φυτά νερού. Προσφέρετε στον εαυτό σας κάποιο χρόνο για να χαλαρώσετε από τη σκιά των κυπαρισσιών, απολαμβάνοντας τη μουσική του ρέοντος ρεύματος. Περπατώντας κατά μήκος του ανερχόμενου μονοπατιού, θα μπείτε στον αρωματικό κήπο με βότανα.

Η βόλτα στο κήπο με βότανα θα σας οδηγήσει πίσω στο κύριο μονοπάτι. Συνεχίζοντας στο δρόμο σας, φτάστε στο ψηλότερο σημείο του Κήπου, όπου μπορείτε να απολαύσετε τη θέα και τα πουλιά σε απόλυτη ηρεμία και γαλήνη. Κατηφορήστε για να συναντήστε τα σκαλιά που οδηγούν στο υπαίθριο θέατρο, όπου συχνά φιλοξενούνται μουσικές συναυλίες και θεατρικά έργα.

Η πίσω έξοδος του θεάτρου θα σας οδηγήσει στα φυτά του βράχου και σε μια άλλη περιοχή με αρωματικά βότανα.

Πώς να πάτε εκεί:

Ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία του Αργοστολίου, ακολουθήστε την Λεωφόρο Βεργωτή για 1 χλμ. μέχρι την άκρη της πόλης, στη διασταύρωση του δρόμου ακριβώς μπροστά σας. Το αριστερό χέρι συνεχίζει στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου και στον Πόρο, ενώ το δεξί χέρι με την ένδειξη “ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ”, θα πάτε στον κήπο. Ακολουθήστε το δρόμο για περίπου 300μ, περάστε το βενζινάδικο Avin στα δεξιά σας. 30μ μετά το Avin, πάρτε μια απότομη στροφή προς τα δεξιά. Μετά από 300 μέτρα θα δείτε μια τελική πινακίδα κοντά στην είσοδο του Κήπου. Υπάρχει χώρος στάθμευσης σε  καθορισμένη περιοχή λίγο πριν την είσοδο του Κήπου.

 

Leave a Review

Your email address will not be published.

Modal Header

Some text in the Modal Body