Φάρσα

Το Φάρσα είναι ένα μικρό χωριό στο νησί της Κεφαλλονιάς, μέρος της δημοτικής μονάδας του Αργοστολίου. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του κόλπου του Αργοστολίου. Η Φάρσα απέχει 2 χλμ. Βορειοδυτικά από το Δαυγάτα, 4 χλμ. Βορειοανατολικά από το Ληξούρι (πέρα από τον κόλπο) και 6 χλμ βόρεια του Αργοστολίου. Υπάρχουν αρχεία στα ενετικά αρχεία του χωριού από τα πρώτα χρόνια της Ενετοκρατίας (16ος αι.). Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, πολλοί Ιταλοί στρατιώτες τοποθετήθηκαν εκεί και ήταν ένας από τους τόπους που έλαβε χώρα η σφαγή του τμήματος Acqui. Ο σεισμός του Ιονίου του 1953 κατέστρεψε πολλά κτίρια στο παλιό χωριό Φάρσα αλλά δεν το κατέστρεψε τελείως. Τα ερείπια του παλιού χωριού είναι ορατά σήμερα. Ολόκληρος ο πληθυσμός εκείνη την εποχή καθώς και άλλα μέρη του νησιού ήταν άστεγοι και μέρος του πληθυσμού άφησε την Φάρσα.

Παλιά Φάρσα

Το “παλιό χωριό” της Φάρσας με τα προ-σεισμικά ερείπια και τις εκπληκτικές απόψεις είναι από μόνη της ένα μουσείο ανοιχτού ιστορικού ιστορικού, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα παλιά χωριά του νησιού με μακρά παράδοση στη θάλασσα και παραμύθια πειρατείας . Λέγεται ότι εδώ ήταν ο Louis de Bernieres εμπνευσμένος για να γράψει το διάσημο μυθιστόρημά του, “Mandolin του Captain Corelli”. Ο σεισμός του 1953 κατέστρεψε σοβαρά κάθε κτίριο στο χωριό. Όλοι οι χωρικοί έμειναν δυστυχώς άστεγοι. Όπως και στα περισσότερα χωριά του νησιού, μερικοί από τους κατοίκους μετακόμισαν στο εξωτερικό και άλλοι που είχαν εγκαταλείψει το ορεινό χωριό ξεκίνησαν έναν νέο οικισμό πιο κάτω στην πλαγιά και πιο κοντά στον κεντρικό δρόμο. Ο σεισμός σηματοδότησε μια σημαντική καμπή στη ζωή τους.

Μέσα στα ερείπια του παλιού οικισμού μπορεί να βρείτε διάσπαρτα αντικείμενα, όπως κουταλάκια, σπασμένες κούκλες και θρυμματισμένη πορσελάνη, που όλα δείχνουν μια γρήγορη εγκατάλειψη.

Τα κύρια έσοδα των χωριών προέρχονταν από ναυτικούς που εργάζονταν σε εμπορικά πλοία. Στη θάλασσα για μήνες σε μια στιγμή άφησε τις γυναίκες να κάνουν όλη τη δουλειά μέχρι να επιστρέψουν οι άνδρες. Η καλλιέργεια ελιών, λαχανικών, καρπών και σταφυλιών χρησιμοποιήθηκε επίσης για το εισόδημα. Μερικοί άνθρωποι κράτησαν κοτόπουλα άλλοι παρήγαγαν μέλι. Οι κάτοικοι

των Παλιών Φάρσων ήταν αρκετά αποδοτικοί, κάνοντας κρασί και ελαιόλαδο.

 

Leave a Review

Your email address will not be published.

Modal Header

Some text in the Modal Body