Τα Κυκλώπεια Τείχη της Αρχαίας Κράνης

Home // Τα Κυκλώπεια Τείχη της Αρχαίας Κράνης

Τα Κυκλώπεια Τείχη της Αρχαίας Κράνης

Τρία χιλιόμετρα ανατολικά του Αργοστολίου, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Κράνης, τείχη από θεόρατους ογκόλιθους που χρονολογούνται από τον 7ο – 6ο αιώνα π.Χ. Η Κράνη βρισκόταν στους όρμους του κόλπου του Κουτάβου, χτισμένη στους λόφους που υψώνονται πάνω από τα πεδινά της Κρανιάς. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Μαρινάτο, οι πεδινές περιοχές της Κρανιάς ήταν η κύρια περιοχή της αρχαίας πόλης. Σήμερα, διατηρείται ένα μεγάλο μέρος των τειχών και μαρτυρά την αρχαία ελληνική τέχνη της οχύρωσης.
Η κυκλώπεια κατασκευή επιβεβαιώνει την πρώιμη αρχαία ίδρυση της πόλης. Το μεγάλο μέγεθος των λίθων εξηγεί το όνομα «Κυκλώπεια» για τα Τείχη, τα οποία χρονολογούνται στη μυκηναϊκή εποχή. Μπορεί επίσης να βρεθούν ερείπια ενός δωρικού ναού της Δήμητρας και μια επιγραφή που γράφει «Τριοπίς Δάματρι και Κόρα» (δηλαδή η Τριόπιδα αφιερώνει στη Δήμητρα και στην Κόρη της, την Περσεφόνη ) φιλοξενείται στο αρχαιολογικό μουσείο στο Αργοστόλι. Το όνομα της γυναίκας (Τριοπίς) υποδεικνύει τους αρχαίους δεσμούς μεταξύ της Κεφαλονιάς και της περιοχής της Μεσσηνίας, που προκύπτει από το πατρώνυμο της μυθολογικής ηρωίδας Μεσσηνίας, το οποίο ήταν Τρίοπας.

Στη νότια κλιτή του λόφου, που ονομάζεται «Ρίζα» βρέθηκαν λεηλατημένοι προ-μυκηναϊκοί τάφοι, λαξευμένοι σε σχήμα κιβωτίων. Η Ρίζα ήταν η νεκρόπολη της Κράνης.

Leave a Review

Your email address will not be published.

Modal Header

Some text in the Modal Body