Χωριό Κουρκουμελάτα

Home // Χωριό Κουρκουμελάτα

Χωριό Κουρκουμελάτα

Υπάρχει ένα μικρό χωριό που θεωρείται ότι είναι το κόσμημα μεταξύ όλων στο νησί και μοναδικής ομορφιάς σε όλη τη χώρα. Το όνομα του χωριού είναι Κουρκουμελάτα.

Τα χωριό Κουρκουμελάτα παραμένει ακόμα ένας θησαυρός καλά κρυμμένος. Όχι τόσο διάσημο όσο η Σκάλα ή η Άσσος, αλλά εξίσου εντυπωσιακό, είναι γνωστό για την ομορφιά του, την αξιοσημείωτη θέα προς τη θάλασσα και την άριστη πολεοδομία και ρυμοτομία.

Το 1953, ένας καταστροφικός σεισμός κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της Κεφαλονιάς. Τα Κουρκουμελάτα καταστράφηκαν εντελώς και απελπισία κυρίεψε τους κατοίκους του χωριού. Ωστόσο, εκείνη τη δύσκολη στιγμή, ο εφοπλιστής Γεώργιος Βεργωτής και η οικογένειά του, οι οποίοι ανατράφηκαν στα Κουρκουμελάτα, αποφάσισε να στηρίξει πλήρως οικονομικά την ανοικοδόμηση όλου του χωριού. Για να το κάνει όμως αυτό, απαίτησε ότι το νέο χωριό θα ανακατασκευαστεί σύμφωνα με τις νεοκλασικές αρχιτεκτονικές τάσεις της εποχής και την επίσημη ρυμοτομία, με πολλές ελβετικές επιρροές.

Πράσινοι κήποι, καθαροί δημόσιοι χώροι, όμορφα κτίρια, επιβλητικές εκκλησίες, νέοι δρόμοι, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν και προσφέρθηκαν στους κατοίκους του χωριού. Τα Κουρκουμελάτα ήταν το πρώτο χωριό στην Κεφαλονιά όπου εγκαταστάθηκαν ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, εκτός από τις κύριες πόλεις του Αργοστολίου και της Σάμης.

Υπάρχουν πολλά σημεία που μπορείτε να επισκεφθείτε στα Κουρκουμελάτα. Δύο από τα πιο γνωστά σημεία του χωριού είναι το «Πνευματικό Κέντρο Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή» και το τοπικό γήπεδο, όπου διοργανώνονται συναυλίες και εκδηλώσεις κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι πολιτιστικές παροχές συμπληρώνονται με το νέο Πνευματικό Κέντρο που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Επιπλέον, υπάρχει η πλατεία του χωριού με φοίνικες και ένα μνημείο, το οποίο είναι αφιερωμένο στην οικογένεια Βεργωτή, καθώς και το τοπικό καφενείο, το οποίο έχει το σχήμα πλοίου.

Leave a Review

Your email address will not be published.

Modal Header

Some text in the Modal Body