Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη

Home // Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη

Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη

Η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη βρίσκεται στο κέντρο του Αργοστολίου. Η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1924 κατά την εκτέλεση της διαθήκης του μεγάλου ευεργέτη της Κεφαλονιάς, Μαρίνου Κοργιαλένειου, η οποία όριζε τη δημιουργία Δημόσιας Βιβλιοθήκης στο Αργοστόλι.

Η Βιβλιοθήκη ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1925 και το 1926, με διάταγμα του Υπουργείου Παιδείας. Συγχωνεύθηκε με την υπάρχουσα Δημόσια Βιβλιοθήκη της Κεφαλονιάς που λειτουργούσε από το 1887.

Το αρχικό υλικό της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης αποτελούταν από τα βιβλία της παλαιότερης βιβλιοθήκης, καθώς και τα βιβλία που δώρισε ο Μαρίνος Κοργιαλένειος. Ο πρώτος και μοναδικός διευθυντής της Βιβλιοθήκης για όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα ήταν ο Γεράσιμος Χ. Μοσχόπουλος, ένας άνθρωπος με πολύπλευρη μόρφωση και εξαιρετικό ζήλο για το ίδρυμα. Παρείχε τις υπηρεσίες του στη Βιβλιοθήκη για περίπου τέσσερις δεκαετίες, μέσα σε αντίξοους καιρούς και συνθήκες.

Με το Μοσχόπουλο στο πηδάλιο, υπό την διαχείριση του Κοργιαλενείου Κληροδοτήματος, και στεγαζόμενη στο πολυτελές κτίριό της, η Βιβλιοθήκη είχε αναδειχθεί ήδη από τη δεκαετία του 1930 σε πνευματικό φανάρι του Αργοστολίου.

Ωστόσο, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή και η υποτίμηση του κεφαλαίου του Κληροδοτήματος οδήγησε τη Βιβλιοθήκη σε μια σοβαρή κρίση. Η καταστροφή του κτιρίου από τους σεισμούς του 1953 ήταν το τελευταίο χτύπημα. Ευτυχώς, τα βιβλία σώθηκαν από τις αλτρουιστικές προσπάθειες των υπαλλήλων του Κληροδοτήματος.

Οι ακοπίαστες προσπάθειες του Κοργιαλενείου Διοικητικού Συμβουλίου, η γενναιόδωρη χρηματοδότηση από τους μεγάλους ευεργέτες, Γεώργιο Βεργωτή και Ευάγγελο Μπασιά-Τυπάλδο, καθώς και η δωρεά των αρχιτεκτονικών σχεδίων από τον αρχιτέκτονα Τάκη Παυλάτο, επέτρεψε την ανοικοδόμηση του κτιρίου.

Το πρόσωπο που συνδέεται κυρίως με την ανάπτυξη και λειτουργία της Βιβλιοθήκης κατά τη μετασεισμική περίοδο είναι ο Αντιπρόεδρος του Κοργιαλενείου Διοικητικού Συμβουλίου και αργότερα Δήμαρχος Αργοστολίου, Μαρίνος Κοσμετάτος.

Σε συνεργασία με το υπόλοιπο Συμβούλιο, στις τάξεις του οποίου περιλαμβάνονταν μερικά από τα πιο εξέχοντα μέλη της τοπικής κοινωνίας, ο Κοσμετάτος δημιούργησε μια βιβλιοθήκη – υπόδειγμα μεταξύ των περιφερειακών ιδρυμάτων του είδους της.

Η Βιβλιοθήκη συνέστησε πρωτοποριακές πρωτοβουλίες για εκείνη την εποχή, συμπεριλαμβάνοντας παιδικό τμήμα, σημαντικές εκδηλώσεις, προβολές, διαλέξεις και συνέδρια εθνικής και διεθνούς εμβέλειας.
Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, η Βιβλιοθήκη επανδρώθηκε με εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλίστηκε με χρηματοδότηση από άλλους ευεργέτες και κρατικές επιχορηγήσεις. Συνέβαλε σημαντικά στην πολιτιστική ζωή και πνευματική ανάπτυξη της πόλης του Αργοστολίου και στην προώθηση και ενθάρρυνση της επιστημονικής έρευνας στην περιοχή των Ιονίων Νησιών.

Leave a Review

Your email address will not be published.

Modal Header

Some text in the Modal Body