Καταβόθρες

Home // Καταβόθρες

Καταβόθρες

Καταβόθρες

Οι καταβόθρες του Αργοστολίου εξακολουθούν να θεωρούνται ένα μυστήριο και είναι μέρος ενός σπάνιου γεωλογικού φαινομένου της Κεφαλονιάς. Οι Καταβόθρες βρίσκοντται 3 χλμ έξω από το Αργοστόλι και είναι αξιοθέατο που επιβάλλεται να επισκεφθείτε λόγω της φυσικής ομορφιάς του και ενός διάσημου κλαμπ-καφέ που βρίσκεται εκεί.

Το 1835, το φαινόμενο ήταν αρκετά σπάνιο ώστε οι Άγγλοι κατασκεύασαν κάποιους μύλους καλαμποκιού κι ενώ οι σεισμοί έσπασαν τον τροχό του νερού, κατά παράξενο τρόπο τίποτα δε συνέβη για να αλλάξει αυτή την τάση του νερού να μπαίνει και να πηγαίνει υπογείως. Θα μπορούσε κανείς να ρωτήσει που εγκαταστάθηκε ο τροχός έτσι ώστε να λειτουργεί. Χρειάζονταν τρεχούμενο νερό. Σε αυτό το σημείο έπαιξαν ρόλο οι σπάνιοι γεωλογικοί σχηματισμοί.

Στις Καταβόθρες η θάλασσα ρέει στο εσωτερικό και μπαίνει σε καταβόθρες στη γη κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Θεωρείται ότι υπάρχουν κοιλότητες κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας όπου το νερό ρέει μέσα τους. Οι μύλοι λειτουργούσαν μέσα σε αυτές τις τρύπες. Το νερό έρεε γρήγορα μέσα από τα τεχνητά κανάλια και ο τροχός άρχιζε να γυρίζει.

Το 1963, Αυστριακοί γεωμορφολόγοι πρόσθεσαν λίγη μωβ χρωστική ουσία στο νερό και ακολούθησαν την πορεία του κάνοντας κάποιες εκπληκτικές ανακαλύψεις. Το νερό έρευσε σε υπόγεια ποτάμια, στη συνέχεια αναμείχθηκε με το νερό της βροχής και τελικά έφτασε στην λίμνη της Μελισσάνης σχεδόν δεκαπέντε χιλιόμετρα μακριά σε υφάλμυρη μορφή. Από εκεί, το νερό έρευσε μέσα στη θάλασσα στο χωριό Καραβόμυλος. Το μωβ νερό ταξίδεψε δύο εβδομάδες για να κάνει αυτό το ταξίδι κατά μήκος του νησιού.
Το φαινόμενο αποτελεί ακόμα ένα μυστήριο. Υπάρχουν πολλές θεωρίες που έχουν κυκλοφορήσει, αλλά καμία δε μπορεί να τεκμηριωθεί αδιαμφισβήτητα. Μια καλή ιδέα είναι να πάτε στις Καταβόθρες, να απολαύσετε την καταπληκτική τοποθεσία και να αφήσετε τις ερωτήσεις, καθώς αυτά τα γνωρίζει μόνο η φύση.

Leave a Review

Your email address will not be published.

Modal Header

Some text in the Modal Body