Θαλλάσιες Χελώνες Καρέτα Καρέτα

Οι θαλάσσιες χελώνες (επίσης γνωστές ως Καρέτα Καρέτα) είναι οι μοναδικές θαλάσσιες χελώνες που φωλιάζουν στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Μπορούν να διακριθούν από άλλες θαλάσσιες χελώνες από τα μεγάλα κεφάλια τους, τα κοκκινοκαφέ κελύφη και κιτρινοκαφέ δέρμα, ενώ θεωρούνται ότι είναι ένα από τα παλαιότερα είδη στον κόσμο. Μια ενήλικη θαλάσσια χελώνα μεγαλώνει σε μήκος 1,0 – 1,2 μ, ζυγίζει μεταξύ 100-350 κιλά και μπορεί να ζήσει για περίπου 65 χρόνια.

Τα θηλυκά φαίνεται να γεννούν σε φωλιές κατά μέσο όρο τρεις έως πέντε φορές σε μία περίοδο αναπαραγωγής, ενώ η διαδικασία της ωοτοκίας εμφανίζεται κυρίως τη νύχτα όλο το καλοκαίρι, καθώς σύρονται έξω σε παραλίες πέρα από το σημάδι της υψηλής παλίρροιας και σκάβουν φωλιές, στις οποίες γεννιούνται περίπου 100 αβγά. Μετά από περίπου 60-70 ημέρες τα αβγά εκκολάπτονται και οι νεογέννητες χελώνες αναδύονται, κυρίως τη νύχτα, όταν ο κίνδυνος από τα αρπακτικά ζώα είναι μικρότερος. Στη συνέχεια προσελκύονται από το φως του φεγγαριού και τη βαρύτητα, προς τη θάλασσα.

Στο νησί της Κεφαλονιάς, υπάρχουν αρκετές παραλίες όπου κάποιος θα μπορούσε να εντοπίσει και τις θαλάσσιες χελώνες και τις φωλιές τους. Το νησί είναι ένας από τους βορειότερους τόπους ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών στον κόσμο. Η κύρια περιοχή για φωλιές είναι κάτω από το Ρατζακλί στον κόλπο Μούντα, ανάμεσα στη Σκάλα και τον Κατελειό, ενώ πολλές άλλες βρίσκονται διάσπαρτες σε όλες τις παραλίες του νησιού, όπως στη Μεγάλη Άμμο και την παραλία Άμμες στις Μηνιές, στο Μακρύ Γιαλό στη Λάσση ή στο Μέγα Λάκκο στο Ληξούρι.

Αλλά εάν θέλετε πραγματικά να δείτε μια ζωντανή ενήλικη χελώνα Καρέτα Καρέτα στην Κεφαλονιά μπορείτε να πάτε στη Λιμνοθάλασσα του Κούταβου στο Αργοστόλι. Μπορείτε να τις εντοπίσετε κοντά στη γέφυρα Δεβοσσέτου και κατά μήκος της προκυμαίας, όπου μερικές φορές ακολουθούν τις ψαρόβαρκες και να κολυμπήσετε τριγύρω σε αναζήτηση τροφής.

Leave a Review

Your email address will not be published.

Modal Header

Some text in the Modal Body