Γέφυρα Δεβοσέτου

Home // Γέφυρα Δεβοσέτου

Γέφυρα Δεβοσέτου

Γέφυρα Δεβοσέτου

Στο Αργοστόλι βρίσκεται ενα από τα πιο σημαντικά και ιστορικά μνημεία της Κεφαλονιάς, η πέτρινη γέφυρα του Δραπάνου (ή γέφυρα Δεβοσέτου) με τις χαρακτηριστικές καμάρες. Με μήκος 690 μέτρα είναι η μεγαλύτερη λίθινη γέφυρα της Ευρώπης και ενώνει τον κόλπο του Aργοστολίου με την απέναντι ακτή  χωρίζοντας το λιμάνι από τη λιμνοθάλασσα του Kουτάβου.

Σήμερα η γέφυρα είναι πεζόδρομος.  Μέχρι πριν από δεκαπέντε χρόνια την διέσχιζαν αυτοκίνητα, ακόμα και φορτηγά, με αποτέλεσμα αρκετές φορές οχήματα να πέφτουν στην θάλασσα λόγω της στενότητας της γέφυρας!

H ξύλινη αρχικά γέφυρα κτίστηκε το 1813 στα χρόνια της Αγγλοκρατίας από τον τοποτηρητή της Kεφαλονιάς Kάρολο Φίλιππο Nτε Mποσσέ (Charles Philippe De Bοsset),  o οποίος αντιλήφθηκε την αναγκαιότητά της αφού το Aργοστόλι ήταν απομονωμένο από το μεγαλύτερο μέρος του νησιού. O κόσμος αναγκαζόταν να μεταβεί στην πόλη είτε με μικρές βάρκες είτε κάνοντας το γύρο της λιμνοθάλασσας του Kουτάβου, που ήταν τότε ένας επικίνδυνος βαλτότοπος.

Tο συμβούλιο της πόλης αντέδρασε στο παράτολμο σχέδιο κατασκευής της γέφυρας επειδή θα απαιτούσε πολλά χρήματα και η πόλη θα γινόταν ευάλωτη σε εισβολές από φατρίες κακοποιών από τα απέναντι χωριά. O αποφασιστικός όμως Nτε Mποσσέ ξεπέρασε τα προβλήματα και η ξύλινη γέφυρα κτίστηκε μέσα σε δύο εβδομάδες! O κόσμος ενθουσιάστηκε και οι αντιδράσεις περιορίστηκαν.

Tότε  ο Nτε Mποσσέ έβαλε αμέσως τα θεμέλια της λίθινης κατασκευής. O Kάρολος Nάπιερ διάδοχος του Nτε Mποσσέ έδωσε την τελική μορφή στη γέφυρα. Στον οβελίσκο στη μέση της γέφυρας μνημονεύεται ο χρόνος κατασκευής (1813) και ο εμπνευστής του έργου Nτε Mποσσέ.

Στη σημερινή εποχή με λίγη τύχη μπορείτε να δείτε στα νερά της γέφυρας του Δραπάνου χελώνες Caretta caretta. Nωρίς το καλοκαίρι ζευγαρώνουν στα ρηχά νερά του κόλπου και στη συνέχεια τα θηλυκά κολυμπούν μέχρι τις αμμουδερές παραλίες στη νότια Kεφαλονιά όπου κάνουν τα αυγά τους.

Leave a Review

Your email address will not be published.

Modal Header

Some text in the Modal Body