Γέφυρα Δεβοσέτου

Home // Γέφυρα Δεβοσέτου

Γέφυρα Δεβοσέτου

Γέφυρα Δεβοσέτου

Η γέφυρα Δεβοσέτου είναι η μεγαλύτερη λίθινη γέφυρα πάνω σε σώμα μέσα σε θαλασσινό νερό κι υπάρχει από το 1813, όταν ο Ελβετός μηχανικός Κάρολος Φίλιππος Ντε Μποσσέ (Charles Philippe de Bosset) προσλήφθηκε από το βρετανικό στρατό.

Χάρη στη συμβολή του με τη μορφή μελέτης και κατασκευής της γέφυρας, ο Κύριος Ντε Μποσσέ διορίστηκε ως Διοικητής της Κεφαλονιάς από το 1810-1814 από τους Βρετανούς που κατείχαν τα Ιόνια Νησιά από 1809-1864.

Η πόλη του Αργοστολίου στη στενή χερσόνησο του Φαναρίου που προεξέχει από τον κόλπο του Αργοστολίου, ήταν το επίκεντρο για όλες τις δραστηριότητες συναλλαγής και εμπορίου για τους χωρικούς στο νησί. Αλλά ο κόλπος που διαχώριζε το Αργοστόλι από την ηπειρωτική Κεφαλονιά, το καθιστούσε υποχρεωτικό να ταξιδεύουν γύρω από την περίμετρο του κόλπου μήκους 5 χλμ.

Οι Βρετανοί διοικητές αντιμετώπισαν ισχυρή τοπική αντίθεση, όταν συνέταξαν σχέδια για τη σύνδεση των δύο πλευρών του κόλπου στο στενότερο σημείο του κατασκευάζοντας μια ξύλινη γέφυρα από τη νότια πλευρά του λιμανιού του Αργοστολίου έως το Δράπανο, ένα μικρό χωριό 950 μέτρα απέναντι από το νερό.

Τα προς επίλυση προβλήματα μεταφοράς των χωρικών μετρίασαν τους φόβους τους για πιθανές εισβολές και η Γέφυρα Δεβοσέτου, ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο εβδομάδες. Η μικρή αντοχή της γέφυρας απαιτούσε την αναδιαμόρφωσή της το έτος 1842. Ο βαρόνος Έβερτον έδωσε στη γέφυρα μια νέα εμφάνιση και την ξαναέκτισε με πέτρα, χρησιμοποιώντας υλικά από το λόφο Μέτελα.

Καθώς περνάτε τη γέφυρα κατά την άφιξη στην πρωτεύουσα του νησιού, ένας τετράπλευρος συμμετρικός οβελίσκος που αποτελείται από σκαλιστούς λίθους αναδύεται από τη θάλασσα. Αυτό το μνημείο με το όνομα «Κολώνα» που υπάρχει από το 1813, ήταν το σύμβολο ευγνωμοσύνης προς τη Μεγάλη Βρετανία του Κεφαλονίτικου Κοινοβουλίου.
Ο καταστροφικός σεισμός του 1953 τραυμάτισε το ένα τρίτο της γέφυρας από την πλευρά του Αργοστολίου. Η γέφυρα και ο οβελίσκος επέζησαν από το σεισμό, αλλά όπως κι ολόκληρη η πόλη, απαιτούσαν σημαντική αποκατάσταση με τη χρήση σύγχρονων οικοδομικών μεθόδων με σκυρόδεμα.
Η γέφυρα παρέμεινε το όριο μεταξύ της θάλασσας και της λιμνοθάλασσας του Κουτάβου και κατά περιόδους προστέθηκαν αρκετές καμάρες από την πλευρά της γέφυρας του Αργοστολίου για να δώσουν πρόσθετη δύναμη στη γέφυρα.
Σήμερα η Γέφυρα Δεβοσέτου σταδιακά επισκευάζεται ώστε να είναι το κέντρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Αργοστολίου στο μέλλον.

Leave a Review

Your email address will not be published.

Modal Header

Some text in the Modal Body