Σπήλαιο Δρογκαράτης

Σπήλαιο Δρογκαράτης

Ένα εξαιρετικό φυσικό θαύμα στην Κεφαλονιά.

Ένας υπόγειο θαύμα βρίσκεται κάτω από τα πόδια σας στη Σάμη. Είναι το Σπήλαιο Δρογκαράτης, ένα φυσικό έργο τέχνης ηλικίας άνω των 150 εκατομμύριων ετών, με πολύχρωμους σταλακτίτες να κρέμονται από την οροφή σαν κουρτίνες και υαλοειδείς σταλαγμίτες, που σχηματίζουν εξωπραγματικούς θαλάμους.

Το Σπήλαιο Δρογκαράτης, που βρίσκεται κοντά στη Σάμη, ανακαλύφθηκε πριν από 300 χρόνια, όταν ένας ισχυρός σεισμός κατέστρεψε ένα μέρος του κι έτσι δημιουργήθηκε η είσοδος. Το βάθος του σπηλαίου φθάνει τα 60 μέτρα κάτω από το επίπεδο του εδάφους, η θερμοκρασία είναι 18˚C και η υγρασία είναι 90%. Αρχικά, το σπήλαιο διαμορφώθηκε και χρησιμοποιήθηκε από την κοινότητα Χαλιωτάτα, υπό την εποπτεία της σπηλαιολόγου κας Πετρόχειλου, κι από το 1963 είναι ανοιχτό για το κοινό.

Σπηλαιολόγοι έχουν επιβεβαιώσει ότι το σπήλαιο έχει προέκταση, η οποία δεν είναι προσβάσιμη. Αυτό σημαίνει ότι το σπήλαιο πιθανόν συνδέεται με άλλα σπήλαια της περιοχής. Υπάρχουν σταλακτίτες και σταλαγμίτες που δημιουργήθηκαν από τη βροχή που έρχεται μέσα από το βραχώδες επίπεδο του σπηλαίου, διαβρώνοντάς το και αποθέτοντας τα στοιχεία του χώματος στην άκρη των σταλακτιτών. Ένας σταλακτίτης μεγαλώνει ένα εκατοστό κάθε 100 χρόνια. Δυστυχώς, πολλοί σταλακτίτες είναι σπασμένοι, κάποιοι από αυτούς, λόγω των σεισμών, κάποιοι άλλοι εξαιτίας της ανθρώπινης έλλειψης της αίσθησης για τη μεγαλοπρεπή τέχνη της φύσης. Η μεγάλη αίθουσα του σπηλαίου (900μ2), ονομάζεται «Σάλα της Αποθέωσης» λόγω της τέλειας ακουστικής της. Όταν η Μαρία Κάλλας επισκέφθηκε το σπήλαιο, ενθουσιάστηκε από την ποιότητα του ήχου και θέλησε να τραγουδήσει εδώ. Σύντομα, το έκανε, με λίγες εκατοντάδες ανθρώπων να παρακολουθούν. Από τότε, πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες έχουν δώσει παράσταση σε αυτή την συναρπαστική αίθουσα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Modal Header

Some text in the Modal Body